”Hyvä, että meni hynttyyt yhteen, koska olettehan te ihan älyttömän kovia osaajia” – Evondos luottaa tuotekehityksessään qalmareihin

Kun markkinoille halutaan päästä nopeasti, tarvitaan sisäisen osaamisen lisäksi luotettavia kumppaneita.
Evondosin teknologiajohtaja Ville Saarainen ja Qalmarin toimitusjohtaja Saku Hautala.

Tässä tarinassa asiakas ei silti etsinyt kumppania, vaan Qalmarilla oli tunnistettu lääkeannostelun edelläkävijä Evondos erittäin mielenkiintoiseksi mahdolliseksi asiakkaaksi. Sopivaa asiakasta oli kiikaroinut myynti yhdessä Qalmarin sulautettujen järjestelmien tiimin kanssa. Keskimääräistä kokeneempi tiimi kaipasi työhönsä haasteita, jotta projektissa olisi mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä.  

Qalmareiden vapaus valita projektinsa tarkoittaa sitä, että kun kiinnostava asiakas oli näköpiirissä, kaivoi Qalmarin toimitusjohtaja Saku Hautala parhaimmat lenkkarit kaapistaan, koska nyt ei oltu sprintillä vaan maratonilla. Ensimmäisestä yhteydenotosta meni lopulta kolme vuotta siihen, että palaset osuivat kohdalleen ja yhteistyö alkoi. 

Luotettava kumppani on paras valinta, kun osaajia on haastavaa löytää

Kumppanien käyttö tuotekehityksessä oli Evondosille tuttua jo ennestään. Alkuun kumppaneita oli tarvittu ihan jo siksi, että kokeneiden kehittäjien rekrytointi oli uutena ja tuntemattomana yrityksenä haastavaa.

Osaajien löytämisessä oman haasteensa tuo se, että projekteissa vaaditaan hyvin monenlaista osaamista. Sulautettujen järjestelmien lisäksi on tunnettava mekaniikkaa, elektroniikkaa, pilvipalveluita ja käytettävyyssuunnittelua. Lääkinnällisten laitteiden testaukselle ja dokumentaatiolle on myös tavallista tarkemmat vaatimukset. Virheisiin ei ole varaa, koska lääkeannostelua automatisoidessa pelissä on kotihoidon asiakkaiden turvallisuus.

Kumppanivalinnan ratkaisi tutut osaajat, joiden kokemus vakuutti

Uuden kumppanin valinta on aina hyppy tuntemattomaan. Evondosin teknologiajohtajana vuonna 2020 aloittanut Ville Saarainen ei vielä tuolloin tuntenut Qalmaria yrityksenä, mutta osa sulatiimiläisistä oli evondoslaisille tuttuja. 

Evondosin perustaja Mika Apell sattui tuntemaan Jussi Virtasen. Meidän tekninen leadimme taas tunsi aiemmasta elämästään Mikko Novaron. Se loi uskoa, että emme ole hyppäämässä ihan tuntemattomaan, vaan Qalmarilla on todistetusti kovia tekijöitä.”

Osaamisen ja työkokemusvuosien lisäksi arvostusta herättivät Qalmarin työtyytyväisyyskyselyt:

”Jos oikeasti työntekijät antavat yhdeksää puolta, yhdestä kymmeneen asteikolla, niin kyllä se tarkoittaa, että ne ihmiset viihtyvät teillä. Ja kun ihmiset viihtyvät, niin he myös loistavat työssään.”

Ongelmia osataan ratkoa muutenkin kuin koodilla

Keväällä 2022 yhteistyö aloitettiin yhdestä qalmarista. Pikkuhiljaa tiimiä lähdettiin laajentamaan, ja nyt Qalmarilta on mukana jo neljä senior-tason kehittäjää. Mukana olevilla qalmareilla on kaikilla yli 10 vuoden kokemus monelta eri toimialalta ja eri rooleista.  

Villen sanoin Qalmareiden osaaminen on ylittänyt ihan täysin odotukset: 

”Tiimi, jonka kanssa nyt tehdään töitä, on suoraan sanottuna mahtava”, kehuu Ville ja jatkaa: ”Vaikka olen 20 vuotta tehnyt töitä lääkinnällisten laitteiden tuotekehityksessä, on vain ehkä kerran aiemmin ollut tilanne, että joka ainoa tiimiin tuotu ihminen on ollut superperformoija. Se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun kasataan tiimi ulkopuolelta, niin siinä on pari, joiden kanssa ei oikein homma toimi. Mutta teidän koko porukka on ollut tosi kovia tekijöitä.”

Kokemus ei näy pelkästään myyntiesityksissä, vaan laaja-alainen osaaminen auttaa ajattelemaan asioista isommin. 

“Otetaan esimerkiksi Jussi Peltola. Koska hänellä on embedded softakehityksen lisäksi tosi vahva elektroniikkatausta, niin se on ihan kullanarvoinen juttu. Koska silloin ymmärtää, että joitain ongelmia ei välttämättä tarvitse ratkoa pelkästään koodilla. Osan voi myös ratkaista elektroniikalla. Eli osataan ajatella vähän isommin asioista kuin pelkästään ihan kapeasta vinkkelistä.” 

Kun kasassa on kaiken nähnyt tiimi, jäljelle ei jää oikeastaan yhtään ongelmaa, jota ei voitaisi yhdessä ratkaista. Täsmätiimin kokoamisessa on auttanut suunnitelmallinen yhteistyö, jossa on avoimesti keskusteltu tulevasta, ja näin ehditty reagoimaan riittävän ajoissa ja vastaamaan tarpeeseen. 

Ei pelkästään toteuteta, vaan ohjataan tekemistä oikeaan suuntaan

Qalmareiden kokemus on näkynyt konkreettisesti siinä, että asiakkaan puolelta ei ole tarvittu lainkaan kädestä pitämistä, vaan valmista on tullut kerrasta. 

”Odotus oli, että teiltä löytyy ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan. Teidän ihmiset ovat nähneet jo kaikenlaista, ja te pystytte myös kyseenalaistamaan, onko joku oikeasti paras tapa, vai kannattaisiko ehkä sittenkin tehdä toisella tavalla. Teiltä onkin tullut vaikka mitä löydöksiä, miten asiat kannattaa tehdä fiksummin, ja olette parantaneet monia asioita. Ja ne parannuksetkin on tehty nopeammalla aikataululla kuin kuvittelin.”

Vaikka qalmareiden vastuulla on tuoda omat mielipiteensä esiin, päättää asiakas aina lopulta mitä tehdään. Evondos saakin qalmareilta kiitosta tekemisen mutkattomuudesta: kun myös asiakkaan sisäisessä tiimissä on kovatasoista osaamista, kommunikaatio sujuu ja voi keskittyä tekemiseen. Osaksi Evondosin tiimiä on ollut helppo hypätä, ja oman näkemyksensä uskaltaa kertoa ja sitä kuunnellaan. 

Mis sie tarviit oikein hyvää sulautettujen kehittäjää?

Jälkikäteen Evondosilla on ollut helppo olla tyytyväinen, että yhteistyöhön lähdettiin.  

Teidän kanssa on tosi helppo toimia. Ei ole tarvinnut vääntää sopimuksen yksityiskohdista, vaan ollaan nopeasti päästy yhteisymmärrykseen. Tuntuu, että te ymmärrätte meidän näkökannan asioihin tosi hyvin.

Positiivisia kommentteja on kuulunut myös muilta tiimiläisiltä. Kaiken kaikkiaan Ville suosittelisi Qalmaria ehdottomasti eteenpäin. 

”Jos joku tarvitsisi oikeasti osaavaa embedded devaajaa, niin kyllä suosittelisin, lämpimästi. Jos vain lupaatte, että se ei lähde tästä meidän tiimistämme.”

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat sen verran suuret, että osaaville tekijöille todella on tarvetta. Vaikka tavoitteena on kasvattaa sisäistä osaamista ja pitää tekninen ydinosaaminen sisäisenä, on luotettaville kumppaneille aina tarvetta.  

”Ja Qalmari jos joku on luotettava kumppani”, päättää Ville. 

Luitko jo nämä?