Tuotetalon koodarista konsultiksi - Jani Mellin

Jani Mellin loikkasi tuotetalon koodarista konsultiksi, jotta töissä ei olisi enää ikinä tylsää – ”Konsultin työ sopii minulle, koska tykkään tutkia ja kehittää.”

Tympiikö töissä? Haluatko edetä urallasi teknisenä asiantuntijana? Kaipaatko vaihtelua? Qalmarilla senioridevaajana työskentelevä Jani Mellin kertoo, millaisille tyypeille konsulttitalossa työskentely sopii.  

Qalmarilla seniorikonsulttina työskentelevä Jani Mellin aloitti uransa 2000-luvun alussa konsulttina ja työskenteli sen jälkeen pitkään tuotetalon leivissä. Nyt Mellin on kiskaissut jälleen konsultin housut jalkaan, eikä häntä mitä todennäköisimmin tulla enää tuotetalossa näkemään. Älä ymmärrä väärin! Tuotetalossa työskentely tarjosi Mellinille paljon, paljon hyvää. 

Mellin kertoo, että pääsi tuotetalossa syventymään itseään kiinnostaviin asioihin ja kasvamaan erittäin hyväksi omalla sektorillaan. – Erikoistuin niin, että etenin tosi kovalle tekniselle tasolle. Tuotetalossa työskennellessäni pääsin rakentamaan oman urakehitykseni, hän iloitsee. 

Se ei kuitenkaan riittänyt tälle uteliaalle sielulle.  

Konsulttitalossa työskentely sopii vaihtelunhaluiselle

Jani Mellin kuvailee itseään vaihtelunhaluiseksi tyypiksi. Niin vaihtelunhaluiseksi, että lopulta hänen oli vaihdettava työpaikkaa tuotetalosta konsulttitaloon. 

Konsulttitalossa Mellin nauttii siitä, että pääsee kokeilemaan uusia tekniikoita; tuotetalossa työskennellään usein yhden tuotteen tai tekniikan parissa. – Uusien tekniikoiden kokeilu jää tuotetalossa työskennellessä helposti vapaa-ajan harrasteeksi, ja itse tykkään tehdä vapaa-ajallani muita asioita, hän kertoo. 

Koska tuotetalossa ylläpidetään samoja ohjelmistoja vuodesta toiseen, työnkuvaan tulee ennemmin tai myöhemmin ylläpitovastuita. Mellin itse nauttii ylläpitotehtävien sijaan siitä, että saa aloittaa projektit puhtaalta pöydältä. – Ylläpitotehtävät sopivat monille, mutta itse saattaisin kadottaa kiinnostukseni. Tykkään tutkia ja kehittää uutta, ja konsulttitalossa työskennellessä tämä uutuudenviehätys säilyy. En ehdi leipiintyä, koska projektit vaihtuvat, hän kertoo. Mellinille on tärkeää välttää tylsistymistä, koska hän on huomannut, että se vaikuttaa hänen työmotivaatioonsa. 

Melliniä kiehtoo konsultin roolissa vaihtuvien projektien lisäksi myös se, että työssä pääsee näkemään erilaisia organisaatioita, kulttuureita ja työyhteisöjä. – Keikat asiakkaiden luona kestävät muutamista kuukausista jopa vuosiin, joten jatkuvasti uusien asiakkaiden luona ei sentään hypätä. 

Konsultin työssä vaihtuvat niin asiakkaat, projektit kuin tekniikatkin, joten työssä oppii koko ajan uutta. Mellin kertoo, että hinku jatkuvaan itsensä haastamiseen ja kehittämiseen yhdistää monia Qalmarilla työskenteleviä. – Tuotetalossa työskentely on usein stabiilimpaa, tutumpaa ja turvallisempaa. Jos se alkaa tuntua tylsältä, voi olla hyvä hetki kokeilla, olisiko konsulttitalossa työskentely oma juttu, hän vinkkaa. 

"Uusien tekniikoiden kokeilu jää tuotetalossa työskennellessä helposti vapaa-ajan harrasteeksi, ja itse tykkään tehdä vapaa-ajallani muita asioita."

Qalmarilla saa yrittäjän vapauden ja työsuhteisen edut

Jani Mellin on huomannut, että monia qalmareita yhdistää yrittäjähenkisyys, mutta toisaalta myös arvostus työnantajan tuomaa turvaa kohtaan. – Täällä saa olla yrittäjähenkinen, mutta ei tarvitse olla yrittäjä, hän kiteyttää.  

Mellin pitää tärkeänä mahdollisuutta vaihtaa projektista toiseen vaihtamatta työnantajaa. – Jos tylsistyisin, pystyisimme Qalmarin kanssa yhdessä katsomaan, voisiko joku muu jatkaa projektia puolestani. Minun ei tarvitsisi luopua kotipesän tuomasta turvasta eikä omasta työyhteisöstäni. 

Konsultti on yrityksen tärkein arvo, ja Qalmarilla se näkyy arjessa

Moni yritys väittää, että työntekijät ovat yrityksen tärkein arvo. – Aina tämä ei näy työpaikan arjessa, Jani Mellin sanoo. – Mutta Qalmarilla näkyy. Täällä kaikki edellytykset viihtyvyyteen on tarjottu, ja saan kehittää osaamistani niin paljon kuin ikinä haluan. Qalmari on kiinnostunut meidän konsulttien oloista ja osaamisesta. Saku ja Ari tahtovat ihan aidosti, että Qalmari on työpaikka, jossa he itsekin haluaisivat olla töissä.

Mellin kuvailee Qalmarin organisaatiota pieneksi, ketteräksi ja hierarkialtaan matalaksi. Hän on työskennellyt aiemmin suuressa talossa, jossa asiantuntijoiden ja johdon välillä oli lukemattomia väliportaita, ja arvostaa nyt sitä, kuinka avointa ja suoraa dialogi konsulttien ja johdon välillä on.  

Eikö Mellin todellakaan keksi mitään huonoa sanottavaa konsulttina työskentelystä? – No, huonoa huumoria meillä riittää, hän naurahtaa, mutta jättää yksityiskohdat kertomatta.  

Konsulttitalossa työskennellessä ei joudu esihenkilöksi

Suomalaiset eivät tunnetusti ole häävejä ihmisten johtamisessa. Ei Jani Mellinkään kuulemma olisi ollut. Nousujohteinen urakehitys tuotetalossa eteni siihen pisteeseen, että hänelle tarjottiin esihenkilön tehtäviä. – Uralla eteneminen kostautui, Mellin toteaa. – Toisille ihmisten johtaminen sopii, mutta minulle ei. Olen kiinnostunut johtamaan tekniikoita, en ihmisiä.  

Hän pahoittelee sitä, että hyville tekijöille annetaan niin usein ihmisten johtamiseen liittyviä tehtäviä. – Pitäisi mieluummin löytää tekniseltä puolelta se väylä edistää uraa.  

Juuri esihenkilötehtävät olivat yksi syy vaihtaa tuotetalossa työskentely konsultin työhön. –Täällä on helpompi väistellä esihenkilötehtäviä. Saan tehdä sitä mistä nautin, eli pysyä ja kasvaa teknisenä asiantuntijana. 

"Toisille ihmisten johtaminen sopii, mutta minulle ei. Olen kiinnostunut johtamaan tekniikoita, en ihmisiä."

Introverttikin voi olla konsultti

Konsulttitalossa työskentely vaatii kykyä hypätä uusiin työyhteisöihin, joten ihmisiä ei sovi liikaa pelätä. – Jännitän kyllä uudelle asiakkaalle menemistä joka kerta. Onhan se aina sellainen tutustumisleikki, Jani Mellin naurahtaa. – Ja joka ikinen kerta huomaan, että Liisa ja Perttihän ne vain siellä töitään tekevät. Asiakkaat ovat ihan tavallisia ihmisiä.  

Vaikka työyhteisöt vaihtuvat, Mellin ei koe, että konsulttina työskennelläkseen tarvitsisi olla luonteeltaan valtavan sosiaalinen. Hän on kokenut, että pärjää ja viihtyy introverttina hyvin konsultin työssä. – Olen pystynyt ottamaan tarvitsemani hengähdystauot sosiaalisten kohtaamisten lomassa. Kalenterini ei ole täynnä palavereja, joten pystyn hallinnoimaan omaa aikaani ja huolehtimaan jaksamisestani hyvin. 

Konsultin työ on itsenäistä, mutta ei yksinäistä

Tuotetalossa hommia tehdään oman tutun porukan kanssa. Kun työkaverit tuntevat tuotteen, apua ja tukea on saatavilla joka suunnalla. Konsulttitalossa työskentely on monesti luonteeltaan itsenäisempää ja vaatii paljon itseohjautuvuutta. 

Konsultti saattaa olla ainoa oman organisaationsa edustaja asiakkaan tiimissä. Jani Mellin ei silti ole vielä koskaan kokenut yksinäisyyttä konsultin työssä. – Se voi olla persoonallisuuskysymyskin, viihdyn paljon yksin, hän sanoo.  

Mellin myös muistuttaa, että etätyötä tehdessäkin asiakas on aina langoilla, jos täytyy kysyä jotakin. – Asiakkaan tiimin lisäksi minulla on tietenkin myös Qalmarin työyhteisö, oma kotipesä. Joten ei, en ole yksinäinen. 

Konsulttina aloittaessaan Mellin jännitti sitä, onko hän riittävän tuottava asiakkaalle. Pian hän huomasi, ettei asiakas odota konsultin olevan valtavan tuottava ensimmäisestä työpäivästä lähtien. – Olen aina saanut hyvän perehdytyksen asiakkaan tekniikoihin, minua on koulutettu ja tutustutettu. Yksikään asiakas ei ole jättänyt minua pärjäilemään itsekseni. Asiakkaat tietävät, että hyvistä tekijöistä on pulaa, ja arvostus on sen mukaista. 

Kokeile konsulttitaloa – tutustu meihin

Jani Mellin haluaa muistuttaa, että lopulta konsultti- ja tuotetaloissa tehdään samaa työtä, vaikka työn tekemisen tavat eroavat toisistaan paljonkin. – On tehtävä työnsä hyvin, tunnettava vastuunsa ja oltava huolellinen. Työtä tehdään osana tiimiä, hän summaa yhdistäviä tekijöitä.  

Miten ihmeessä sitten voi tietää, kumpi sopii itselle paremmin, tuote- vai konsulttitalo? Mellin kannustaa kokeilemaan konsulttitaloa rohkeasti, jos nykyinen työ yhtään leipiinnyttää. 

Kenelläkään kokopäiväistä työtä tekevällä tuskin on mielenkiintoa lähetellä hakukirjeitä, viilata CV:tä tai työstää omia projekteja ihan vain näytöiksi työnhakua varten. Tutustumisleikin Qalmarin kanssa voikin aloittaa mieluummin vaikka juttelemalla Jalmari-botillemme.👇

JAA KIRJOITUS

Qalmarin bullshit-botti paljastaa työnantajabrändissä piilevät bugit

Työnantajabrändin bugimetsästys

Onko Qalmarissa bugeja? Onko yrityksen julkisuuskuva sellainen, mitä se on oikeasti, vai väritetäänkö tarinoita sosiaaliseen mediaan? Tuntuuko työntekijäkokemus siltä, miltä se ulospäin näyttää? Siitä me olemme valmiit ottamaan selvää.

Tästä blogikirjoitukseen