Pasi Oksan uratarina

Pasi Oksan uratarina:

Scrum Master turvaa tiimiensä työrauhan ja rakentaa omalla koodillaan sulautettuja järjestelmiä

Kuka olet? Kerro itsestäsi.

– Olen Pasi Oksa, 39-vuotias turkulainen perheenisä. Yhteisiä harrastuksiamme perheenä ovat purjehdus sekä luonnossa liikkuminen. Harrastukseksemme voinee laskea myös rintamamiestalon kunnossapidon, vaikka se ei ihan aina niin lähellä sydäntä olekaan.

Minkälainen opiskelu- ja työhistoria sinulla on?

– Opiskelin ammattikorkeakoulussa sulautettujen järjestelmien ohjelmistosuunnittelua, ja valmistuin insinööriksi vuonna 2006.

It-hommia olen tehnyt noin 16 vuotta. Ensimmäinen teknologia-alan työpaikkani oli video- ja laajakaistateknologioita sekä niihin liittyviä palveluita kehittävä yritys, jossa toimin tuotannon testaussuunnittelijana. Testauksesta siirryin yrityksen sisällä sulautettujen järjestelmien puolelle. Sekä softa- että rautapuolella oli erittäin asiantuntevaa porukkaa ja siellä sai oppia todella paljon. Viihdyinkin yrityksen palveluksessa lähes 10 vuotta.

– Sulautettujen järjestelmien lisäksi olen päässyt tehnyt pilvipuolen hommia sekä webkehitystä. Olen myös työskennellyt teknologiajohtajana ja vetänyt scrum-tiimejä.

"Oli ihan selvää pässinlihaa, että Qalmarille menen vielä joskus töihin."

Koska ja miten Qalmari tuli mukaan kuvioihin?

– Bongasin Qalmarin MeetFrank-sovelluksen kautta alkuvuodesta 2019 ja kävin tapaamassa Aria ja Sakua. Aika ei tosin ollut tuolloin vielä otollinen, sillä minulle sopivaa projektia ei heti löytynyt ja omatkin hommat edellisessä työpaikassa olivat vielä kesken.

– Keväällä sain kutsun Qalmarin uuden toimiston avajaisiin, jossa tapasin qalmarit ja kävin tupareiden tiimellyksessä hyviä keskusteluja heidän kanssaan. Tapaamisista jäi hyvä maku suuhun ja oli ihan selvää pässinlihaa, että Qalmarille menen vielä joskus töihin.

– Kesällä Saku sitten soitti, että nyt olisi sellainen projekti, joka osuu täydellisesti minulle. Tilanne oli tuolloin otollinen ja siirryin melko pian siitä Qalmarille hommiin.

Tittelisi on Lead Software Developer. Mitä työsi pitää sisällään?

– Työni Lead Software Developerina on varsin monipuolista. Teen sulautettujen koodausta, low-level debuggausta, oskilloskooppeja, analysaattoreita ja muita erilaisia työkaluja, mitä sulautettuihin järjestelmiin kuuluu.

– Lisäksi vedän asiakastyöpajoja, sekä organisoin projekteja huolehtien, että hommat sujuvat. Ja jos tulee murheita tai joku tarvitsee apua, niin olen sitten siellä jeesaamassa.

– Työnhakijat törmäävät minuun usein ensimmäistä kertaa rekryprosessin kolmannessa vaiheessa, eli tekkituokion merkeissä.

– Työnkuvani on laaja, mutta se sopii kaltaiselleni tyypille hyvin, ja nautin työstäni.

"Kehittäjämme ovat päteviä asiantuntijoita, jotka ratkovat asioita hyvin itsenäisesti, joten tittelinä perälauta korvaa scrum masterin mainiosti."

Minkälaisissa asiakasprojekteissa olet mukana? Mitä teet tällä hetkellä?

– Kuten työtehtävät, myös asiakasprojektit vaihtelevat melkoisesti. Välillä työskentelen yhden fyysisen laitteen kimpussa ja toisinaan taas työstän webbipalvelualustaa. Osa työstä on asiantuntijakonsultointityyppistä, eli tehdään tunti tunnista, ja sitten on projektikokonaisuuksia, joihin toteutetaan esimerkiksi osatoimituksia.

– Tällä hetkellä pääprojektinani on toimia scrum masterina ja koodata sulautettua järjestelmää terveysteknologian ratkaisuja kehittävän asiakkaan projektissa. Kyseessä on mielenkiintoinen ja teknisessä mielessä urani haastavin projekti, sillä siinä on sulautetuksi järjestelmäksi varsin kompleksi laite, jossa on erilaisia väyliä USB:stä wifiin.

– Olen mukana myös kahdessa meidän palvelumallimme mukaan toteutettavassa fullstack-webkehitysprojektissa. Toisessa kehitetään alustaa sähköautojen lataukseen liittyen ja toisessa digitaalista palvelualustaa asuinalueen valinnan, kotoutumisen edistämisen sekä yhteisöön integroitumisen tueksi.

– Toimenkuvani on toimia alustaratkaisuiden kehittämisessä lähinnä perälautana, eli varmistan kaiken menevän hyvin. Kehittäjämme ovat päteviä asiantuntijoita, jotka ratkovat asioita hyvin itsenäisesti, joten tittelinä perälauta korvaa scrum masterin mainiosti. 😀

– Lisäksi toimin julkisen sektorin chatbot-projektissa projektipäällikkönä.

Millaiseksi työpaikaksi näet Qalmarin kasvavan tulevina vuosina?

– Uskon Qalmarin pysyvän notkeana ja kulttuuriltaan samanlaisena kuin se nyt on. Ohut organisaatio ilman monikerroksellisuutta ja byrokratiaa. Lean ja ketterä toimija, joka reagoi tuleviin muutoksiin.

– Kasvaessa suuremmaksi on varmasti omat haasteensa edessä, mutta uskon meidän pystyvän pitämään porukan tiiviinä. Olemme hitsautuneet niin hyvin yhteen, että vaikka tällä hetkellä päästään harvoin näkemään kasvokkain, aina tavatessa tuntuu siltä, kuin olisi juuri eilen nähty.

– Sehän tässä onkin hienoa, että porukasta on tullut enemmän kuin työkavereita – olemme ystäviä.

– Uudet tyypit toivotetaan tervetulleiksi ja on hauska nähdä, minkälaista sosiaalista vilkkautta, kuten vaikkapa yhteistä harrastustoimintaa, tiimin kasvaminen tuo tullessaan.

– Kaiken kaikkiaan on mahtavaa olla mukana rakentamassa Qalmarin tulevaisuutta ja katsomassa mihin suuntaan yritys kehittyy.

Pasi Oksa Lead Software Developer_Scrum, C/C++, Embedded systems_QALMARI

PASI OKSA
Lead Software Developer
Työkokemus: +15 vuotta
Teknologioita: Certified Scrum Master, Leading SAFe, C, C++, ARM Cortex M-series, TI-MSP430, Embedded, RTOS (FreeRTOS), Device drivers, OTA Firmware updates, C#, Git, REST API, C# .NET Core MVC, SQL
Pasi

JAA KIRJOITUS