Sulatiimi etsii uusia osaajia

Sulautettujen järjestelmien tiimii etsii osaajia - qalmarit kertovat millaista työ laiteläheisenä kehittäjänä on

Millaisen työympäristön Qalmari tarjoaa sulautettujen järjestelmien asiantuntijalle? Minkälaisia kehittymismahdollisuuksia työssä on? Ja miksi juuri meidän sulatiimiimme kannattaa liittyä?

Sulautettujen järjestelmien tiimissämme työskentelee parhaillaan kahdeksan henkilöä. Mielenkiintoisia laiteprojekteja olisi kuitenkin tarjolla useammallekin lisälonkerolle.

Pasit, Oksa ja Schukov, kertovat millaisia tyyppejä tiimiin etsitään. Molemmat ovat työskennelleet it-alalla yli 15 vuotta.

Schukovin työuralle on mahtunut mielenkiintoisia rooleja ja vastuualueita, sekä useita hauskoja tarinoita matkan varrelta. Tällä hetkellä Schukov työstää aktiivisille vanhuksille suunnattua turvakelloa.

Oksa on sulautettujen järjestelmien lisäksi tehnyt pilvipuolen hommia sekä webkehitystä. Parhaillaan Oksa turvaa tiimiensä työrauhan ja vastaa koko yrityksen operatiivisesta toiminnasta.

Minkälaista osaajaa etsitte sulautettujen järjestelmien tiimiin?

Sulatiimillä on ennestään osaamista sekä bare metal systeemeistä RTOS-ympäristöissä että mitä erilaisemmista Linux, QNX yms. sulautetuista ympäristöistä. Tällä porukalla on oltu mukana tekemässä laiteprojekteja älykelloista itseohjautuviin autoihin.

– Oleellisinta on löytää tyyppejä, jotka sopivat Qalmarille. Ja haluavat tehdä meidän kanssamme töitä, naurahtaa Pasi Oksa, ja jatkaa kertoen, että erityisesti sulautetun Linuxin taitajalle olisi kysyntää. 

– Tiimissä on aina tilaa senior-tason osaajille, joilla on kokemusta sulautettujen järjestelmien prosesseista ja prototyypeistä, ja jotka osaavat käyttää sulapuolen työkaluja. Lisäksi porukkaamme täydentäisi rautaläheisestä sulapuolen hommasta kiinnostunut kaveri, jolla on sulautettujen järjestelmien koulutus taustalla, elektroniikkatuntemusta ja kokemusta laiteläheisestä ohjelmistokehityksestä. 

Mitä muita vahvuuksia tässä työssä onnistumisessa tarvitaan?

– Pitää olla tietyllä tavalla hieman peloton. Eli ei lannistu kuullessaan taas jonkin uuden lyhenteen tai uuden asian. Täytyy olla sellainen asenne, että haluaa ottaa asioista selvää, kysyä muilta ja oppia uusia juttuja. Kuuntelutaito on tärkeää, kuvailee Oksa.

– Jos haluaa oppia hyväksi koodariksi, itseohjautuvuus on avainasemassa, komppaa Schukov, ja jatkaa kertoen, että työtä tekemällä myös kehittyy rohkeus luottaa omaan ammattitaitoonsa ja sen esiintuomiseen asiakastapaamisissa ja projektitiimeissä.

– Työssä onnistumisen vaatimuksena ei kuitenkaan ole ulospäinsuuntautuneisuus, eli kaikkien ei tarvitse olla tällaisia hölösuita kuin me olemme. Jonkin verran vuorovaikutuksellista kyvykkyyttä kuitenkin tarvitaan, koska olemme kaikki asiakkaiden kanssa tekemisissä, summaa Oksa.

"Kun hyppää tällaisena pelottomana ja pikkuisen pöhkönä uteliaasti uusiin ympäristöihin, oppii itse työn tekemisessä paremmaksi."

Mitä kaikkea tässä roolissa voi oppia?

– Konsulttihommia kun tässä tehdään, ja asiakas vaihtuu säännöllisen epäsäännöllisesti, niin jatkuvasti on uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia edessä, aloittaa Schukov.

– Omasta mielestäni erilaisten ja uusien teknologioiden parissa työskentely on vasta puoli ruokaa. Teknologiat muuttuvat jatkuvasti ja niiden perässä voi juosta loputtomiin. Itselleni tärkein oppi on menetelmäoppiminen. Jokaisessa asiakasyrityksessä on erilaiset prosessit ja tavat tehdä töitä. Kun hyppää tällaisena pelottomana ja pikkuisen pöhkönä uteliaasti uusiin ympäristöihin, oppii itse työn tekemisessä paremmaksi. Prosessit ja menetelmäoppiminen eivät välttämättä kuulosta kovin hohdokkailta, mutta se on se, joka täyttää teknologioiden lisäksi oman lautaseni, kertoo Oksa.

Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi sulautettujen järjestelmien asiantuntijana?

Ei sitä ole. Ne ovat niin erilaisia. Esimerkiksi tänään on kolme daily-palaveria eri projekteihin liittyen. Lisäksi yhden asiakkaan kanssa keskustellaan projektin osa-alueista, sitten on tämä haastattelupalaveri ja vielä yhden projektin yhteenvetopalaveri. Ei tämä kuitenkaan koko ajan projektipalaveeraamista ole, eli on tärkeää pystyä rauhoittamaan päiviä koodaamiselle päästääkseen flow-tilaan ja säilyttääkseen fokuksen, avaa Oksa työpäiviään.

Schukov taas puolestaan kuvailee työnsä olevan tällä hetkellä hyvinkin peruskoodaamista, sillä projekti ja rauta alkavat olemaan suhteellisen valmiita.

– Viikkopalaverissa määritellään asiat, jotka pyritään saamaan viikon aikana tehdyksi. Aamulla aloitan pureskelemaan tehtävää, testaan, koodaan, dokumentoin tekemäni ja siirryn seuraavaan tehtävään. Suunnittelu- ja asiakaspalavereita mahtuu myös päiviin.

– Jossain toisessa projektissa, jos ollaan vaikka alkuvaiheessa vasta herättelemässä rautaa, tehdään paljon yhteistyötä hardware-porukan kanssa ja mietitään mitä ratkaisuja kannattaa tehdä. Ja kun saadaan ensimmäiset protolevyt, kuten evaluointilevyt käsiin, langoitetaan niitä yhteen, katsotaan saadaanko jokin sensori toimimaan, debugataan oskiloskoopilla tai analysaattoreiden kanssa väylää tarkistaen toimivatko kaikki signaloinnit kuten pitää.

– Ja kun ollaan vaikkapa tekemisissä RF-laitteiden kanssa, käytetään erilaisia RF-mittalaitteita, millä pystytään mittaamaan, ollaanko vielä kanavalla ja pysyvätkö deviaatiot  kohdillaan.

Hyvin erityyppisiä päiviä erilaisissa projekteissa, summaa Schukov kokemuksestaan.

"Sulautettujen järjestelmien tiimi on vielä pieni, joten tässä on hieno mahdollisuus päästä mukaan rakentamaan tiimin tulevaisuutta."

Miksi suosittelet näitä hommia muille? Ja miksi juuri meille kannattaa hakea töihin?

– Sulautettujen järjestelmien parissa työskentelyä suosittelen kaikille, koska tämä on todella hauskaa työtä. On siistiä huomata jonkun käyttävän laitetta, jonka softan olet itse suunnitellut ja toteuttanut, kuvailee Schukov hymyillen, ja jatkaa kertoen, että sulautettujen järjestelmien tiimi on vielä pieni, joten tässä on hieno mahdollisuus päästä mukaan rakentamaan tiimin tulevaisuutta.

– Qalmari on meille senioreille hyvä koti. Hommia tehdään no bullshit -asenteella ja täällä on mahdollisuus kasvattaa omaa erityisasiantuntemusta seuraavalle tasolle. Qalmarin puolelta konsulteilla on vapaus järjestellä omat päivänsä hyvin vapaasti, ja aika pitkälti pystyy myös itse vaikuttamaan siihen, minkälaisissa projekteissa haluaa olla mukana, lisää Oksa.

– Lisäksi porukkamme on aivan fantastinen. Eikä pelkästään siksi, että perjantaisin on kiva istua toimistolla neljän jälkeen, vaan myös siksi että jengi on aina valmis auttamaan toisiaan, kiteyttää Oksa, Schukovin nyökkäillessä mukana tiimikaverinsa yhteenvedolle.

Muutu qalmariksi

Kiinnostuitko? Jutellaan lisää!

Ketterän rekrytointiprosessimme aikana pidämme sinusta huolta niin kuin omasta lonkerostamme, ja viestimme tilanteen etenemisestä.

Laita pikimiten viestiä LinkedInissä, sähköpostitse tai chattaa rekrybottimme kanssa!

PASI OKSA
COO
Työkokemus: +15 vuotta
Teknologioita: Certified Scrum Master, Leading SAFe, C, C++, ARM Cortex M-series, TI-MSP430, Embedded, RTOS (FreeRTOS), Device drivers, OTA Firmware updates, C#, Git, REST API, C# .NET Core MVC, SQL
Pasi

PASI SCHUKOV
Lead Software Developer
Työkokemus: +15 vuotta
Teknologioita: Version control (SVN, GIT), Jenkins, Robot Framework, C/C++, C#, TCL, Real time operating systems (FreeRTOS, μC/OS), ARM Cortex-M, Debugging, Device drivers, RF, Radio standards(ETSI, FCC), Team lead, Scrum, IAR, Codesonar, Wireless, DSP, Firmware, IoT, TPC/IP, RTK, GNSS, SCADA, Continuous integration, Test automation and SW testing.

JAA KIRJOITUS