Qalmarin tarina - Saku Hautala & Ari Varjonen

Qalmarin tarina

Keitä ovat Qalmarin päälonkerot? Esitelkää toisenne.

Saku: Olemme olleet Ari Varjosen kanssa kavereita teini-ikäisestä asti. Puhun siis kolmenkymmenen vuoden kokemuksella kuvaillessani Aria filantroopiksi, koska sellainen ihmisiä universaalisti rakastava henkilö hän on. Lisäksi Ari on olut- ja musiikkituntija, jonka myötä edellinen työpäivä on meinannut muutaman kerran muuttua jo seuraavaksi, kun on näiden asioiden parissa toimistolla touhuttu.

Työssään Ari on huipputason ammattilainen, joka omalla esimerkillään johtaa meidän senior-tasomme jatkuvaa kehittymistä toimimalla itse isojen globaalien asiakkaiden kanssa edelleen kädet savessa päivittäisissä töissä.

Ja pirun hauska matka tämä on ollut pyörittää yritystä kaverin kanssa!

Ari: En ole yhtä monisanainen kuin Saku Hautala, mikä tulee myös usein esiin meidän rekry- ja asiakastapaamisissamme. Sakulla on taito sanoittaa monimutkaisetkin asiat helposti ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi ja hän pystyy kertomaan Qalmarin syntytarinan ja pääajatuksen, tarvittaessa vaikka unissaan.

Sakulla on hemmetin kova osaaminen siitä, mitä yrityksen pyörittäminen vaatii aina rahoituksesta palvelumyyntiin ja moneen muuhun ihan päivittäiseen hommaan mikä liittyy yrittäjyyteen. Sakun osaamiseen on pystynyt luottamaan aivan täysin, enkä olisi ikipäivänä lähtenyt rakentamaan tämän tyylistä yritystä ilman Sakua.

Kuulostaa kuluneelta lauseelta, mutta meidän tapauksessamme on hyvinkin totta, että yhdistämällä meidän molempien vahvuudet, olemme yhdessä erittäin vahva ja eteenpäin katsova johtotiimi, jolta löytyy aina se tarvittava aika meidän qalmareille.

Saku: Lisään vielä, että Ari on lähtöpiste yrityksen huumorin tasolle.

Ari: Ja Sakusta täytyy sanoa vielä se, että hän yrittää aina keksiä jonkun uuden miljardin euron idean. Ja joskus ne ovat ihan hyviäkin. 😉

Mistä yritys sai alkunsa?

Saku: Yritin jo vuonna 2000 rekrytoida Aria ensimmäiseen IT-alan yritykseeni, mutta Ari lähti silloin SAP-maailmaan. Neljä ja puoli vuotta sitten molempien elämäntilanteet olivat sellaiset, että silloin päätimme ryhtyä kehittämään meidän omaa unelmayritystämme.

Halusimme tehdä sellaisen työpaikan, jossa me itsekin kokeneina senior-tason osaajina haluamme olla töissä, ja että meidän kaltaisemme ihmiset viihtyvät siellä äärimmäisen hyvin. Eli ymmärretään tarpeet ja näkemykset, ja tehdään kehittyminen ja työn tekeminen mahdollisimman helpoksi. Halusimme ottaa kokemuksen kautta syntyneet hyvät jutut mukaamme, ja jättää kaikki huonot ja vanhanaikaiset taaksemme. Ja ilmapiiristä halusimme tehdä ennenkuulumattoman!

Ari: Saku otti yhteyttä juuri sopivalla hetkellä. Pyöritin silloin yhden hengen yritystäni, ja kädet olivat ehkä liiankin täynnä töitä. Tiesin, että sillä tiellä en tule jatkamaan, joten kun Sakun kanssa ensin juteltiin niitä näitä ja alettiin jälleen kerran juttelemaan myös yrittämisestä, niin sen keskustelun aikana yhteinen idea yhteisestä yrityksestä syntyi.

Qalmari ei kuitenkaan syntynyt sattumalta ja yhtäkkiä, vaan puoli vuotta työstettiin tiiviisti ideaa exceleillä ja fläppi-paperilla yhteisissä työpajoissa ennen aloittamista. Viimeinen workshop pidettiin meidän tyyliimme sopivasti Sakun porealtaassa, jossa vierähti jonkinmoinen ennätysaika, 9 tuntia.

Mikä on Qalmarin olemassaolon syy?

Saku: Tarjota pitkään alalla olleille ammattilaisille unelmien työpaikka.

Ari: Oli pakko päästä katsomaan tämäkin kortti, kun tuntui ettei sitä kukaan muukaan meidän puolestamme tee. Hyviä ideoita ei kannata jättää pöytälaatikkoon homehtumaan. 😃

Entäpä kuka keksi Jalmarin, Qalmarin maskotin?

Ari: Molempien aivotyön tulos niin kuin moni muukin asia tässä firmassa.

Saku: Halusimme luoda persoonan, jota Qalmari edustaa. Jalmari on meidän kasvomme ulospäin.

Millainen yritys Qalmari on tänään?

Ari: Paljon enemmän kuin mitä uskalsin haaveilla ja kuvitella pienessä mielessäni 4 vuotta sitten. Välillä on mukava pysähtyä hetkeksi ja katsoa, mitä kaikkea olemme jo tehneet ja mihin olemme menossa. Hienoja hetkiä! Saku hyvin tietää, että Signalissa voi kilahtaa perjantai-iltana järjettömän kovan viikon tai kuukauden päätteeksi.

Saku: Kyllä, tämä on ylittänyt kaikki odotukset! Se minkälainen porukka meillä on, miten hyvät asiakkaat, ja mikä kokonaistilanteemme on. Olemme myös onnistuneet pitämään korkean tason osaamisen keskiössä, sillä qalmareilla on keskimäärin 15 vuotta kokemusta osaamisalueeltaan. Ja on myös mahtavaa pystyä mentoroimaan uusia kykyjä qalmareiksi!

Ja itse asiassa, yrityksen nelivuotinen taival on mennyt koronaa lukuun ottamatta täsmälleen niin, miten suunnittelimme. Koronavuosi toi ennakoimattomia haasteita, mutta nyt päättyneellä tilikaudella kasvatimme liikevaihtoamme ja lonkeroitamme yli 100 % vauhdilla.

Keitä ovat qalmarit?

Saku (liikutuksen ja ylpeyden sekaisin tuntein): Aivan huippuporukkaa ihmisinä ja osaajina! Luotamme jokaisen osaamiseen 100 pinnaa päivästä yksi alkaen, ja jokainen on luottamuksen arvoinen. Qalmareista on syntynyt kaverillinen yhteisö.

Ari: Hoemme monesti rakentavamme yrityksen sydäntä ja ydintä näiden ihmisten kanssa, ja sitä juuri teemme. Mahtavia ja rohkeita ihmisiä, joista jokainen on täysin omanlaisensa, mutta kaikilla on silti sama #qalmariisus-henki ja tekemisen meininki.

Millaiset asiakkuudet ja projektit löytävät qalmareiden käsiin?

Saku: Meidän tarjoama poikkeuksellisen kovatasoinen osaaminen kohtaa hyvin asiakastarpeet. Olemme päässeet tekemään hyvinkin laajoja toteutuksia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Myös kokonaisvastuullisesti.

Asiakaspuolella yhdistyy myös se, että näiden ihmisten kanssa on mukana tehdä yhteistyötä. Eli pyrimme löytämään ne asiakkuudet, jotka jakavat samaa arvomaailmaa meidän kanssamme.

Ari: Juuri näin!

Millaiseksi Qalmari kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana?

Ari: Leppoisan rennoksi kodiksi kovalle osaamiselle ja ennakkoluulottomalle tekemiselle, joka toimii ilman maantieteellisiä rajoja ja jonka nimestä asiakkaalle tulee ensimmäisenä mieleen laatu ja huippuosaaminen.

Saku: Kasvua kiihdytetään samoilla arvoilla, samankaltaisella porukalla ja samankaltaisilla asiakkailla. Asiakkuuksien suhteen panostamme enenevissä määrin olemaan asiakkaallemme kumppani sen sijaan että toimimme työtä myyvänä tahona.

Ensimmäinen isompi maalimme häämöttää jo: tavoitteenamme oli olla vuoden 2022 loppuun mennessä 30 henkilön senior-tason IT-asiantuntijayritys.  Siitä kasvu jatkuu edelleen, ja seuraava tavoitteemme on asetettu 60 asiantuntijan kohdalle. Kasvua kiihdytetään kuitenkin henkilöstö eikä luvut edellä.

Arin ja minun kokemukseni mukaan 30 henkilön yritys on sellainen virstanpylväs, jonka jälkeen asiat muuttuvat. Siksi haluamme nykyisen porukkamme sekä työntekijöiden muodostaman johtoryhmän kanssa rakentaa Qalmarista sellaisen, että kasvaessammekin pysymme edelleen tämänkaltaisena kuin nyt olemme. 

Ari: Emmekä ole epäonnistuneet, jos 30 ei ole taulussa tämän vuoden lopussa.

Saku: Aivan. Korostamme aina, että luku ei ole meille tärkein, vaan se että löydämme meille juuri oikeat ihmiset.

Mikä on villein visiosi Qalmarin tulevaisuudesta?

Ari: Teemme jo kansainvälisiä projekteja, mutta sellainen kansainvälistyminen, että meillä on oikea jalansija jossakin maassa Suomen ulkopuolella.

Saku: Yli sadan hengen yritys ja Suomen paras asiantuntijayritys.

Ari: Ja ostetaan Gofore! 😀 Terkkuja Turun goforelaisille. 😉

JAA KIRJOITUS

Qalmarista työntekijöidensä johtama yritys – ”Luotamme näihin ihmisiin täydellisesti”

Qalmarin seuraava merkittävä kasvuvaihe on alkamassa. Haluamme varmistaa yrityksen pysyvän samankaltaisena kuin se nyt on myös kasvun kiihtyessä ja lonkeroidemme tuplaantuessa. Säilyttääksemme kulttuurimme ja päästäksemme tavoitteeseemme tulevaisuus tuo mukanaan positiivisia uudistuksia.

Kirje kokeneelle kehittäjälle: Muutu qalmariksi ja tee mitä lystäät – paikkariippumattomasti!

Kyllästyttääkö älyttömät projektit ja epärealistiset aikataulut? Onko urasi jumissa? Odottaako ankea ja pakollinen toimistoläsnäolo pandemian jälkeen? Tai kaipaatko yksinkertaisesti iloisempaa muutosta työarkeesi?

Qalmarin rekrytutka – eli miten meille pääsee töihin?

Haemme jatkuvasti uusia osaajia joukkoomme. Suurin osa qalmareista kantaa titteliä Senior Software Developer, ja työskentelee osana asiakkaidemme tiimejä.

Miten hakeutua Qalmarille töihin? Mitä kysymyksiä kysymme ensitapaamisen yhteydessä? Ja miten homma kokonaisuudessaan kanssamme etenee?