Mikä on chatbot ja mihin tarkoitukseen bottia käytetään?

Mikä on chatbot ja mihin tarkoitukseen bottia käytetään?

Mikä ihmeen chatbot ja mihin käyttöön bottia tarvitaan? Avasimme termejä ja kerromme, mitä hyötyä boteista on. Botit eivät korvaa ihmisiä, mutta ne toimivat korvaamattomina kavereina, kun niille antaa hoidettavakseen omat työtehtävänsä.

 

Mikä on chatbot?

Chatbot on tietokoneohjelma, joka keskustelee nettisivukävijöiden kanssa. Chatbotista käytetään myös nimitystä chattibotti ja botti. 

Chatbotit voidaan kategorisoida eri luokkiin. On käsikirjoitettuja botteja, keskustelua ymmärtäviä älykkäitä botteja, sekä botteja joissa on ominaisuuksia molemmista kategorialuokista. On myös botteja, joissa asiakaspalvelijan on mahdollista liittyä chattiin mukaan.

Jalmari-botti on käsikirjoitettava chatbot, eli sen keskustelupolut rakennetaan valmiiksi. Jalmari-botti ei käytä tekoälyä, mutta Jalmarin voi integroida taustajärjestelmiin, jolloin botista tulee älykkäämpi.

Nettisivuilla palvelevaa Jalmari-bottia voi käyttää kahdella tavalla: upotettuna osaksi nettisivusisältöä tai oikean alareunan chatti-ikkunana. Varsinkin upotetun inpage-botin avulla keskustelunaloitus nettisivukävijän kanssa on luontevaa.

Mihin tarkoitukseen chatbottia voi käyttää?

Chatbotin käyttömahdollisuuksia on lukuisia!

Chatibotin voi valjastaa esimerkiksi markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun tai rekrytoinnin avuksi. Sen avulla voi kommunikoida asiakkaiden kanssa ja kerätä palautetta tai sitä voi käyttää automatisoidakseen yrityksen sisäisiä prosesseja. Yhdistämällä botin yrityksen käyttämiin taustajärjestelmiin, mahdollisuudet chatbotin hyödyntämiseen kasvavat entisestään.

Markkinointi & myynti

Yksi chatbotin suosituin käyttötapa on liidien generointi, eli nettisivukävijöiden yhteystietojen kerääminen esimerkiksi yhteydenoton tai oppaan latauksen kautta. Liidibotti korvaa lomakkeita ja tekee palvelusta henkilökohtaisempaa keskustelevan markkinoinnin avulla.

Liidibotti toimittaa liidit sähköpostiin ja rajapinnan kautta suoraan markkinoinnin järjestelmiin.

Kun Jalmari-botin koetunnukset tilataan, botti lähettää sähköpostin bottitiimillemme, jonka jälkeen se ottaa yhteyden bottikeskukseen luodakseen käyttäjätunnuksen ja organisaation, lähettää käyttäjälle sisäänkirjautumistiedot sekä vie käyttäjän tiedot crm-järjestelmäämme. 

Asiakaspalvelu & palautteen vastaanotto

Asiakaspalvelubotti säästää aikaa ja rahaa, kun se valjastetaan hoitamaan rutiinihommia, tarjoamaan vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ja avustamaan muissa asiakaspalvelun helpoissa tehtävissä. Asiakaspalvelubotti myös auttaa verkkokaupassa kävijöitä löytämään mieluisat tuotteet.

Chatbottia voi käyttää perinteisen asiakaspalvelun rinnalla myös palautebotin muodossa. Organisaation tai julkisen toimijan verkkopalvelussa toimiva botti vastaanottaa asiakkaiden palautteen ja raportit, sekä toimittaa ne oikeiden ihmisten työpöydille.

Employer branding & rekrytointi

Chatbot lisää vuorovaikutuksellisuutta nettisivuilla ja oivallisesti käsikirjoitetut ja brändätyt botit toimivat työnantajamielikuvan tukena. Botin kautta tehdyt työhakemukset tai pikahaastattelut ovat nykyaikainen keino vastaanottaa tieto kiinnostuneesta työnhakijasta.

Varsinkin IT-alalla, jossa senior-tason osaajat harvoin kirjoittavat työhakemuksia yrityksiin, botin kautta voi muutamalla kysymyksellä saada huippuosaajan kiinnostumaan yrityksen tarjoamista työtehtävistä ja päästä keskustelussa eteenpäin.

Sisäiset prosessit

Chatbotin avulla on mahdollista automatisoida yrityksen sisäisiä prosesseja. Mitkä asiat vievät työntekijöiltä paljon aikaa? Millaisia rutiinitehtäviä botti voisi hoitaa osittain tai jopa kokonaan?

Taustajärjestelmien integrointi chatbottiin avaa valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin toteutuksiin. Valjastamalla rutiinihommat chatbotin tehtäväksi, asiantuntijoilta vapautuu aikaa tärkeämpien asioiden hoitamiseen. 

Tiedottava & hauskuuttava botti

Chatbottia voi käyttää tiedottavana kanavana sekä opetuksellisena välineenä. Chatbotin avulla voi valistaa ajankohtaisesta aiheesta tai rakentaa vaikka käyttöoppaan botin muotoon.

Botti voi myös tarjoilla päivän puujalkavitsejä tai noutaa integraation kautta tiedon, millainen sää missäkin kaupungissa juuri tällä hetkellä on.

Jäitkö miettimään, mitä hyötyä chatbotin käytöstä sinulle olisi?

Jätä meille yhteydenottopyyntö tai tutustu Jalmari-bottiin omatoimisesti.

JAA KIRJOITUS