Hiillostava kuulustelu vai rento tapaaminen? Näin valmistaudut qalmarimaiseen haastatteluun. 

Qalmarin perustaja Ari Varjonen sekä asiantuntija Pauliina Uuttu huvittuneina neukkarin pöydän äärellä.

Haastattelumme ei ole karvat pystyyn nostattava ristikuulustelu, vaan hyvinkin rento, molemminpuolinen tutustuminen.

Tarkoituksenamme on selvittää, olisiko Qalmari kenties juuri sinulle sopiva työpaikka. Tapaamisen aikana saat kattavan kuvan Qalmarista yrityksenä, mahdollisista tehtävistäsi meillä, sekä voit kysyä mitä tahansa meistä.

Keitä tapaat?

Yrityksemme perustajat, Saku tai Ari, ovat kenties jo kutsuneet sinut kylään toimistollemme tai Teamsin äärelle. Vaikka Saku kantaa päässään toimitusjohtajan ja Ari hallituksen puheenjohtajan hattua, ei tapaamista kannata jännittää.

Yhdessä Saku ja Ari, eli SakAri, on sellainen parivaljakko, joka osaa luoda rennon ilmapiirin heti alusta alkaen. Teini-iästä asti toisensa tunteneet kaverukset laittoivat pystyyn oman unelmiensa työpaikan eli kodin, jossa kokeneiden asiantuntijoiden on hyvä olla. Samalla tiellä ollaan edelleen.

Qalmarilla byrokratia on kynnysmaton korkuista, eikä johto piiloudu lukuisten väliportaiden taakse. Ari ja Saku ovat molemmat kädet savessa mukana päivittäisessä työssä, ja jompikumpi on myös tuleva esihenkilösi ja kuunteleva korvasi.

Tapaaminen onkin oikeastaan ensimmäinen tilaisuutesi testata millaista työskentely kanssamme olisi.

Qalmarin perustajat Ari Varjonen ja Saku Hautala Qalmari-pipot päässään.

Mitä kysymme haastattelussa?

Aloitamme tapaamisen kertomalla ensin Qalmarista, arvoistamme ja siitä miksi qalmarit viihtyvät juuri meillä. Emme siksi, että rakastaisimme puhua vain itsestämme, vaan jotta saisit rauhassa hetken hengähtää ja virittäytyä oikeaan mielentilaan.

Haluamme sinun onnistuvan, ja jos tapaaminen jännittää, voit varautua miettimällä valmiiksi vastauksia kysymyksiin, joita yleensä esitämme. 👇

Kuka olet?

Kun Qalmari on ensin tullut tutuksi, on puolestasi sinun vuorosi esitellä itsesi. Saat kertoa itsestäsi ja taustastasi vapaasti sen minkä koet tärkeäksi.

Emme odota kellontarkkaa selvitystä edellisistä työpaikoistasi, mutta kuulemme mielellämme siitä, minkälainen työntekijä olet. Koska itsensä kehuminen tuntuu monista meistä vaikealta, voit esimerkiksi kertoa miten työkaverisi sinua kuvailisivat tai millaista palautetta olet saanut.

Miksi päätit hakea Qalmarille?

Syitä päätyä Qalmarille on monia, mutta olemme aina uteliaita kuulemaan mitä tiedät Qalmarista ja millaisen käsityksen olet meistä saanut. Kenties löysit meidät suosituksen perusteella, tai eksyit somekanaviimme tai nettisivuillemme. Mikä niissä erityisesti herätti mielenkiintosi ja sai hakemaan juuri meille?

Vahvuutesi nyt ja tulevaisuudessa

Teknologisen ja muun osaamisen lisäksi haluamme tietää minkälaiset asiat sinua ihan oikeasti kiinnostavat. Mitä haluaisit tehdä lähitulevaisuudessa ja missä kehittyä?

Unelmien työpaikkasi

Kaikki ei sovi kaikille, ja sekä Qalmarissa yrityksenä että konsultin työssä on piirteitä, joista on turha vaieta. Siksi haluamme olla alusta asti mahdollisimman avoimia, ja toivomme sinulta samaa.

Kokemuksemme mukaan hyvä tapa selvittää olisiko Qalmari juuri sinulle sopiva työpaikka, on aloittaa omasta unelmien työpaikasta. Mistään pilvilinnojen rakentelusta ei ole kyse, vaan haluamme kuulla minkälainen mielestäsi on hyvä työnantaja tai työpaikka.

Jos saisit itse kirjoittaa seuraavan työnkuvasi, millainen se olisi? Jos törmäisit unelmiesi työpaikkailmoitukseen, sellaiseen jota et voisi ohittaa, mitä siinä lukisi? Mitä et halua työtehtäviesi sisältävän?

Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole, vaan suosittelemme olemaan mahdollisimman avoin ja rehellinen. Päästyämme jyvälle toiveistasi, lähdemme ne ohjenuoranamme etsimään ensimmäistä mahdollista projektiasi, ja avoimuudella osumatarkkuutemme on huomattavasti parempi.

Toiveet työnantajalle

Koska haastattelussa on mukana tuleva esihenkilösi, kuulemme mielellämme millainen on mielestäsi hyvä esihenkilö tai mentor.

Samalla on hyvä tilaisuus käydä läpi esimerkiksi sitä, minkälaista ohjausta työssäsi tarvitset. Konsultin työssä odotamme itseohjautuvuutta, mutta se ei tarkoita yksinäisyyttä – tarvittaessa koko Qalmarin tiimi on selkänojanasi.

Käytännön asiat

Lopuksi käymme läpi vielä rekrytoinnin aikataulua ja toiveitasi mahdolliselle aloitusajankohdalle. Jos palkasta ei ole ollut puhetta aiemmin, on nyt viimeistään sen aika.

Mitä toivomme sinulta

Qalmareita yhdistää no bullshit -asenne, joka perustuu avoimuuteen ja muiden kunnioittamiseen. Kannustamme jokaista tuomaan esiin omia ajatuksiaan ja myös haastamaan johtoamme, jos (ja kun) kokee sen tarpeelliseksi. Sama pätee haastatteluun.

Ei olekaan lainkaan tavatonta, että haastatteluun saapuva hakija kaivaa esille oman kysymyslistansa. Haluamme, että rohkenet kysyä mitä tahansa mieltä kaihertavaa, ja vastaamme kysymyksiisi niin hyvin kuin suinkin osaamme. Kaikkein kiperimpiin kysymyksiin saatamme myös palata jälkikäteen, jotta varmasti saat kaiken tarvittavan tiedon päätöksentekoon.

Qalmarin perustajat Ari Varjonen ja Saku Hautala Qalmari-pipot vedettyinä silmille.

Haastattelu pulkassa, mitäs nyt?

Mikäli ennen päätöstäsi haluat kuulla suorat sanat Qalmarista työnantajana, jaamme mielellämme (ja luvan kanssa) entisten työntekijöidemme yhteystiedot.

Jos tutustumisen jälkeen kaikki vaikuttaa molemmin puolin hyvältä, saat kutsun seuraavaan vaiheeseen, jossa tapaat tulevaa tiimiäsi.

Joka tapauksessa kuulet meistä aivan tuossa tuokiossa, useimmiten jo heti haastattelua seuraavana arkipäivänä.

Luitko jo nämä?